A proAbility projekt két éve

2015. április

A projekt munkáinak kezdete

 

2015. május 18-19.

NHO Service magyarországi látogatása

Az NHO Service képviselői és a magyar projektpartnerek tájékozódó látogatása a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnál, később pedig az Auchan áruházlánc központjában, ahol a HR-osztály munkatársai és Széll Hajnalka HR-igazgató bemutatták a megváltozott munkaképességű munkavállalók integrált foglalkoztatásának egyik sikeres és újszerű gyakorlatát.
A norvég partner szintén megismerkedett a Salva Vita Alapítvány munkásságával és a Fogyatékosság-barát díj elismeréssel. Egy Fogyatékosság-barát díjat elnyert vállalatnál, a Bakosfa Kft-nél is látogatást tettek.
A norvég partner bemutatta a Ringier in Vannet projektjét, mint saját jógyakorlatot.

 

 

2015. május 20.

Projektindító találkozó

Amikor még csak azt tudni, hogy kik vesznek részt a projektben és, hogy milyen ütemezéssel követik egymást a feladatok.
A találkozót követően fogadta el Dr. Soltész Anikó a felkérést a kutatás vezetésére, valamint Cserti-Szauer Csilla, Fertetics Mandy, Dr. Csentericsné Arnold Zsuzsanna és Rosner Imre a projekt Tanácsadó Bizottságában való szakértői, véleményező és minőségbiztosítási munkára.

 

2015. június 5.

A kutatás elkezdődik

Soltész Anikó vezetésével, Kurucz Orsolya, Polyacskó Orsolya, Kemény Péter és Havadi Gergő kutatókkal megkezdődött a szakirodalmi elemzés, és az interjúk szervezése. Júliusban megkezdődött az interjúzás, majd pedig a tapasztalatok összegzése és a tanulmányírás.
A tanulmányt minden résztvevő és a Tanácsadó Bizottság is véleményezte.

 

2015. szeptember 16.

Workshop a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumával

Jógyakorlatok gyűjtése és a munkaadói igények feltérképezése

 


2015. november 23.

Megérkeztek a könyvek

Nyomtatásban megjelent a kutatásból készített tanulmány és a jógyakorlatok gyűjteménye.

 

 

2015. november 26.

„Megváltozott munkaképesség és/vagy nyílt munkaerőpiac?” – proAbility nyitókonferencia a Corvinus Egyetemen

13 előadó, több mint 100 résztvevő, értékes párbeszéd a foglalkoztatók, a civil szféra és a jogalkotók között.

2015. december

Tananyagfejlesztés elkezdődik

A Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi karának oktatói, Csillag Sára PhD, Toarniczky Andrea PhD és Primecz Henriett PhD a Salva Vita Alapítvány munkatársaival közösen gondolkodnak, milyen koncepció szerint épüljön fel a tananyag, hogyan lehetne minél sikeresebben érzékenyíteni, milyen módszerekkel lehet a megváltozott munkaképességű munkavállalók felé nyitni a cégeket, a hallgatókat.

 

2016. február 12.

Találkozó Budapesten

A tananyag koncepciójának egyeztetése a norvég partnerintézménnyel.
A Telenor Norway és a Telenor Hungary találkozója az NHO Service és a Salva Vita Alapítvány partnerek képviselőivel a Telenor Open Mind projekttel kapcsolatban.

 

2016. március―július

Próbaképzések, tesztelés

A felsőoktatási tananyag moduljainak pilotolása a Corvinus Egyetemen, érzékenyítő napok Budapesten, Kecskeméten és Székesfehérváron.

 

2016. augusztus 31.

Elkészültek a tananyagok

A Tanácsadó Bizottság és az érintett résztvevők véleményezésének segítségével, sok-sok szempontot és véleményt, csoportos gondolkodást követően, valamint a pilotok tapasztalatainak feldolgozása és a Salva Vita Alapítvány szakértése után a tananyagfejlesztő tanárok, Csillag Sára, Toarniczky Andrea és Primecz Henriett elkészítették a tananyagokat.

 

2016. szeptember

A proAbility tananyagok és a jógyakorlat-gyűjtemény disszeminációja és angol fordítása elkezdődik.

Primecz Henriett a London School of Economics CEMS Gender and Diversity c. MA kurzusába beépítve teszteli az angol nyelvű proAbility anyagok egy részét. A több mint 15 országból érkezett nemzetközi hallgató pozitív visszajelzést ad a tesztelt tananyagról.

 

2016. október 18.

„Az esélyegyenlőség tanulható: képzések és jó gyakorlatok megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról munkáltatóknak és felsőoktatási intézményeknek” – proAbility zárókonferencia a Corvinus Egyetemen.

A tananyagok bemutatása több mint száz résztvevő számára, valamint délután felsőoktatási workshop az ország több egyetemének és főiskolájának valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának a munkatársaival a tananyagok felhasználásának lehetőségeiről.
A tananyagok a zárórendezvényeken minden résztvevő számára nyomtatásban megtekinthetőek és pendrive-on elvihetőek.

2016. október 20-21.

Strategica konferencia

Csillag Sára és Győri Zsuzsanna a bukaresti Strategica konferencián mutatja be a Szerencsejáték Zrt. és a Grundfos vállalat esetén alapuló tanulmányukat és egyúttal a proAbility projekt tevékenységét. A Strategica konferencián bemutatott előadás az alábbi linken tölthető le pdf formátumban.

 

2016. október 29.
Csillag Sára bemutatja a proAbility projektet a Kossuth rádió Időt kérek c. műsorában.

 

2016. november 10-11.

Szakmai találkozó Oslóban

Angol nyelvű tananyagok és jógyakorlat-gyűjtemény bemutatása Oslóban az NHO Service, a Telenor Openin Mind, a Norwegian Business School képviselői, valamint norvég civil szervezek és munkaerő-közvetítők előtt. A bemutató után Toarniczky Andrea jövendőbeli képzőknek tartott képzést a tananyagról és módszertanáról.
A projekt részletes bemutatása a Velferd norvég életmód magazin újságíróinak.

Toarniczky Andrea prezentációt mutat be a képzésen résztvevők számára.

2016. november 16-17.

Personal Hungary Szakkiállítás

Saját standdal szerepelt a proAbility projekt a HR-es szakma éves rendezvényén. A résztvevőknek lehetőségük volt ingyenes pilot képzésre feliratkozni és a projekttermékeket nyomtatásban és pendrive-on átvenni.

Vég Katalin ad elő a Personal Hungary Szakkiállításon.

 

2016. november 16.

Coporate Health Forum

Vég Katalin és Kurucz Orsolya előadása a proAbility projektről HR-vezetők és HR-szakemberek számára.

 

2016. november 25., 30. és december 14.

Ingyenes képzések a Corvinuson

Pilot képzések HR-es szakembereknek a Corvinus Egyetemen a Salva Vita Alapítvánnyal közösen, tapasztalati szakértők bevonásával.

Tréning a Corvinus Egyetemen a Salva Vita munkatársaival és tapasztalati szakértőjével.

2016. december 1.
Soltész Anikó és Csillag Sára bemutatják a proAbility kutatási eredményeit és tananyagait a Rádió Q Mediátor c. műsorában.

 

2016. december 31.

A projekt futamidejének vége.