Norvégiai jógyakorlat: A védett foglalkoztatástól a nyílt munkaerőpiacig – munkavállalók képzése

A szakképzési rehabilitációs szolgáltató Sogn Products, a munkaügyi hivatal, a buszvezetőket képző iskola és a Nettbuss közlekedési vállalat között jött létre az az együttműködés, melynek keretében megváltozott munkaképessegű vagy hosszú időn át munkanélküli személyek juthatnak képzéshez, és indulhatnak el egy új karrierúton. A Hullámkörök a vízben projekt egyik programja biztosítja a képzett buszvezetők folyamatos toborzását, és a jelöltek számára nemcsak állást, hanem képzést és karrierlehetőséget is kínál.

A jógyakorlat részletes leírása, kitűzött céljai

A jelölt, Jan Tore egyedülálló apa két kiskorú gyermekkel, akik közül az idősebb speciális ellátást is igényelt az apa rehabilitációs szükségletein túl. Ez a helyzet rendkívül nehézzé tette, hogy Jan teljes munkaidőben tudjon állást vállalni, mert a gyerekek miatt neki rugalmas munkaidőre volt szüksége.

Munkanélküli periódust követően Jan Tore a norvég munkaügyi és jóléti hivatalon keresztül került kapcsolatba Sogn Products céggel, amely a helyi önkormányzat tulajdonában áll és szakképzési rehabilitációs szolgáltatásokat nyújt. Sogn Products cég együttműködésben a munkaügyi hivatallal, a helyi gépkocsivezető iskolával és a Nettbuss közlekedési vállalattal egy olyan lehetőséget hozott létre, amelyben a jelölteknek alkalmuk van szakképzési rehabilitáció során buszvezetői képesítést szerezni, valamint közlekedési vállalat állásaira pályázni. A Sogn Products önkormányzati cég és a Nettbuss Sogndal közlekedési vállalat között jött létre Ringer I Vannet (Hullámkörök a vízben) megállapodás aláírásával, melynek célja az, hogy egyszerre képezzenek és toborozzanak buszvezetőket.

 

A Hullámkörök a vízben projekt – Mit ad a munkakeresőknek?

 

2015. január 1-től Jan Tore jegyellenőrként és buszvezetőként dolgozik a Nettbuss vállalatnál. Ez egy hatórás munka, de lehetőség szerint lehet rugalmasan is, vagy akár több órában is dolgozhat, attól függően, hogy mit igényel a munkaadó, és mennyire tudja a munkavállaló teljesíteni. Jan Tore korábban már dolgozott, mint sofőr Forde városában, és hasonló munkát szeretett volna találni.


„2012 őszén elváltam, és egyedülálló apaként két kicsi gyermekről kellett gondoskodnom. A fiatalabbik 4 éves, az idősebbik 6, de speciális ellátásra van szüksége. Mentálisan ő 1 éves gyermek szintjén van, és bár nagyon sokat javult az egészségi állapota, még most is rengeteg törődést igényel.”


(Jan)

 

A jó gyakorlat bevezetésének előzményei, okai, a projektben résztvevők és felelősségeik

Az együttműködés előzménye az, hogy nagy a kereslet hivatásos buszvezetőkre, viszont a képzés nagyon megdrágult (10 000 euró). Korábban a nagyobb busztársaságok maguk fizették a jelöltjeik képzését, de a jelenlegi helyzetben nem tudják kigazdálkodni.

Az ötlet a Nettbuss és a Sogn Products együttműködésének célja, hogy kielégítsék a hivatásos buszvezetők iránti igényt és, hogy egy hátrányos helyzetben lévő személy kapjon képzést, és választhasson karrier utat és ne csak egy konkrét állás betöltéséről dönthessen.

A megegyezés a Nettbuss közlekedési vállalat, a Sogn Products önkormányzati cég, a munkaügyi és jóléti hivatal valamint a Songdal középiskola között jött létre.

Nehézségek, pozitívumok, eredmények és kulcs sikerfaktorok

Kulcsfontosságú sikerfaktor az együttműködés a különböző résztvevők között. A munkaügyi hivatal valamint a középiskola bevonásával fenntarthatóvá vált a projekt, vagyis többször is megismételhető a folyamat, nem szorítkozik csupán egyetlen alkalomra.


„Számomra az volt a fontos, hogy segítsenek belépni a nyílt munkaerőpiacra, és hogy lehetőséget kapjak arra a munkaadótól, hogy bizonyítani tudjam, mire vagyok képes. Ez mindkét fél számára jó.”

(Jan)

 

A Ringer in Vannet (Hullámkörök a vízben) program sikerességi előfeltétele az a folyamatos kapcsolattartó munka, melyben a szakképzési rehabilitációs szolgáltatók egy, kifejezetten a cég számára kijelölt ügyfélkapcsolati menedzser révén tartják a kapcsolatot a vállalatokkal. Az ügyfélkapcsolati menedzser, mint a cég személyes kapcsolattartója, sokkal jobban átlátja, hogy milyen munkavállalókra van, vagy lehet szüksége az adott vállalatnak. A bemutatott esetben komolyan vették a cég hivatásos buszvezetőkre való igényét, és egy négyoldalú megállapodást hoztak létre.

A jó gyakorlat eredményességének mérése, értékelése

A Ringer in Vannet programban sikeresség kritériuma a tartós elhelyezések száma. A fent bemutatott esetben a jelölt Jan Tore hatórás pozíciót kapott.

Fenntarthatóság

A négy különböző fél közötti együttműködés nagy támogatást élvez, és a következők szerint működik a gyakorlatban.

 1. A munkanélküli személy a munkaügyi hivatallal veszi fel a kapcsolatot elsőként, és pénzügyi támogatást kap.
 2. A munkaügyi hivatal és a Sogn Products, mint szakképzési rehabilitációs szolgáltató a munkanélküli személlyel együtt megbeszélik, hogy képes-e, van-e olyan helyzetben, illetve van-e olyan képzettsége, hogy el tudja végezni a 19 hetes buszvezetői kurzust és meg tudja szerezni a hivatásos buszvezetői engedélyt.
 3. Sogn Products ezek után a megfelelő jelöltet bemutatja a Nettbuss vállalat helyi munkatársainak, akik interjú révén megismerkednek vele. Ha a vállalat úgy dönt, akkor folytatódhat a folyamat, és a jelölt jelentkezhet a hivatásos buszvezetői képzésre.
 4. A képzésre két módon nyerhet felvételt: vagy hagyományos úton, vagy pedig a Sogn Products számára biztosított kvóta alapján.
 5. 19 hetes képzést követően a jelölt a Nettbuss vállalatnál szakmai gyakorlatot szerezhet.
 6. Ha a jelölt megfelel, és jó munkát végez, akkor 6-8 hónapos szakmai gyakorlatot követően állást kap.

Az együttműködés eddigi eredményei:

 • 2015 január: 1 buszvezető elhelyezkedett
 • 2015 szeptember:
  • 2-en kezdték el szakmai gyakorlatukat és várhatóan 2016 márciusától fognak állást kapni
  • 1 fő helyezkedett el a kocsimosó üzemben, 2016 februárjától számíthat állandó pozícióra.
  • 1 fő kezdte el a 19 hetes képzést 2015 augusztusában és 2016 januárjában várható, hogy munkába lép.

További tudnivalók:

Norvég nyelvű cikk és interjú Jan Toréval: http://www.nhoservice.no/article.php?articleID=5449&categoryID=340jt