Re-Cikli Műhely – Szociális szövetkezet Baktalórántházán

A Re-Cikli Műhely egy olyan, helyi szükségletekre reagáló társadalmi vállalkozás „amely rugalmasan elérhető, gyors, jó minősegű, garanciális feltételek mellett működő, megfizethető szolgáltatást nyújt ezermester jelleggel. A baktalórántházi kistérségben működik szociális szövetkezeti formában, és megváltozott munkaképessegű emberek nyújtanak komplex szolgáltatásokat.

A jógyakorlat részletes leírása, kitűzött céljai

A Re-Cikli Műhely fő profilja a kerékpárral kapcsolatos szolgáltatások – újrahasznált alkatrészekből kerékpárok készítése; kerékpárok felújítása, üzembe helyezése, javítása, karbantartása – jelentik. A műhely további szolgáltatásai: az egyéb guruló eszközökkel (babakocsi, sporteszköz stb.), valamint a mozgáskorlátozott emberek által használt segédeszközökkel kapcsolatos szolgáltatások, illetve lakatosipari munkák, kés- és szerszámélezés, kulcsmásolás.

A vállalkozás elindításakor a cél az volt, hogy minél inkább helyi erőforrásokra építve induljon el egy foglalkoztatási kezdeményezés. A Re-Cikli ötletgazdái abból indultak ki, hogy szolgáltatást vidéken könnyebb értékesíteni, mint valamilyen terméket, így az sokkal inkább alapját képezheti egy fenntartható, helyi igényekre válaszoló társadalmi vállalkozásnak.

Társadalmi vállalkozás: A társadalmi vállalkozás “olyan vállalkozás, amely társadalmi problémák pénzügyileg fenntartható megoldására jött létre”. Forrás: NESsT, http://www.nesst.org/

Szociális szövetkezet jogszabályi háttere: 2006. évi X törvény A szövetkezetekről és 2013. évi XLI. törvény a szociális szövetkezetekkel összefüggésben egyes törvények, továbbá a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó egyes törvények módosításáról

Működési formának a szociális szövetkezetet választották, így jött létre a Baktalórántháza és Térsége Szociális Szövetkezet. A szövetkezetbe való belépés díja 40 000 Ft volt, amely még kifizethető volt a csatlakozni szándékozók részéről, ám a kifizetése mégis elköteleződést feltételez. A szövetkezet tagjai az imént említett Kistérségi Társulás, öt megváltozott munkaképességű ember, valamint magánszemélyként a vállalkozás létrehozásában aktívan részt vevő szervezetek képviselői, illetve a műhelyben dolgozó munkatársak. A szövetkezet jelenleg három főt foglalkoztat.

A jógyakorlat bevezetésének előzményei, okai, a projektben résztvevők és felelősségeik

Re-Cikli Műhely ötletét egy foglalkoztatási projekt (TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0049) keretében dolgozta ki 2012-ben három kezdeményező szervezet:

  • a Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás,
  • a Revita Alapítvány:A Revita az Észak-Alföld régióban tevékenykedik: társadalmi innovációkat támogat, kutatási-fejlesztési és módszertani anyagokat készít
  • a Kontaktus Egyesület:2008-ban alapult a Kontaktus Egyesület, melynek alapszabályban megfogalmazott célja a szektorok összehangolása és a közös segítségnyújtás megvalósítása az oktatás, foglalkoztatás és a szociális segítés területén.

A projekt keretében komplex munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtottak, emellett képzéseket szerveztek a projektbe bevont embereknek (háromszor 15 fő kerékpárszerelő, géplakatos, számítógépes adatrögzítő), tréningekkel és munkatapasztalat megszerzésének lehetőségével, valamint az önálló vagy társas formában végzett vállalkozói tevékenységre való felkészítéssel segítette a projektbe bevont célcsoporttagokat. A projekt képzéseit sikeresen elvégző megváltozott munkaképességű emberek közül többen bekapcsolódtak a Műhely munkájába, és jelenleg is a szerviz munkatársaként dolgoznak.
Már a projekt idején – és azt követően is – aktív PR, marketing és hálózatépítő munka zajlott annak érdekében, hogy a későbbi társadalmi vállalkozás működése a lehető legnagyobb mértékben elő legyen készítve: honlap, arculat, értékesítési csatornák, és termék-, valamint szolgáltatásportfolió.

A projekt és a társadalmi vállalkozás működtetése szempontjából fontos stakeholderek a helyi döntéshozók és önkormányzatok, így a velük való együttműködés – például az információáramlás szempontjából – rendkívül fontos.

Nehézségek, pozitívumok, eredmények és kulcs sikerfaktorok

Még a TÁMOP projekt keretében kialakítottak egy jól felszerelt műhelyt, amely egy évig, 2014. április 1-től 2015. március 31-ig úgynevezett „tesztüzemben”, a projekt keretében finanszírozva működött. Ezt követően már üzleti alapon működő társadalmi vállalkozássá alakult, amely egyfajta finanszírozási mix segítségével dolgozik: a működési költségeket az üzleti bevételekből, illetve a helyi önkormányzat által biztosított piaci kedvezményekből (piaci ár alatti bérleti díj) finanszírozza, míg a beruházásokat elsősorban pályázati forrásokból igyekszik megvalósítani.

A bevétel az üzleti fenntarthatóságot biztosító működési tartalék megtermelése után egy közösségi alapot is képez, amelyet a szervezet tagjai és családtagjaik számára szociális – például iskolakezdési vagy egyéb – támogatás nyújtására is felhasználhat.

A jógyakorlat mérése, értékelése

A Re-Cikli Műhely társadalmi vállalkozás – üzleti terve alapján – a NESsT-Citi 2013/2014. évi Társadalmi Vállalkozásfejlesztési Programjában keretében elismerésben részesült.

A vállalkozás sikerességét gazdasági tekintetben a bevétel mértéke jelzi majd, amelyet a 2015 októberében elindult, a szélesebb közönség számára is elérhető webáruház értékesítései is növelni hivatottak.

A vállalkozás több szempontból is társadalmi: megváltozott munkaképességű emberek számára biztosít munkalehetőséget, helyi szükségleteket elégít ki, ezen kívül a szövetkezeti tagok maguk is tulajdonosnak érezhetik magukat.

Fenntarthatóság

A műhely kialakítását és az első munkatársak képzését, foglakoztatását Európai Uniós foglalkoztatás-támogatási programból finanszírozták. A fenntarthatóságot a – változó körülményekhez igazodó – rugalmas tervezés, a finanszírozási mix, a helyi munkatársak elkötelezettsége és a projekt lezárulta után is folytatódó külső szakértői támogatás biztosítja.

További tudnivalók

Re-Cikli Műhely honlapja: www.reciklimuhely.hu
A Re-Cikli webáruháza: http://reciklimuhely.hu/webaruhaz/
Revita Alapítvány: http://revitaalapitvany.hu/
Kontaktus Egyesület: http://www.kontaktusegyesulet.hu/